Taban Puanlar
Tradisyonel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar katar. Baharat, köklü düni ile Türk mahvetmek irfanünün merkezinde vaziyet almaktadır. Baharat veya ana malzeme olarak yemeklerde, yumuşaklarda, dolaşmaşularda, reçellerde ilkin tamamlanmak üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine özgü özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çtay bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına bakarak kullanılmaktadır. Baharatları mahvetmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Makul yemeklerde sevap oranlarda kullanabildiğiniz ahit, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlar. Başkaca doğanın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en sağlıklı besinlerin başında hasılat. Tüm bu özelliklerin cihetı keşik yemeklerinizi az buçuk göçermek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, zevk, renk veya kullanma amacı kadar farklı alanlara bakarak farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e benzeyen bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki ana birlikteşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Ana olarak bahar çeşitleri fiziksel özelliklerine bakarak toz, kuru ve taneli tamamlanmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak aşina en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki bahar aynı zamanda yumuşaklıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları bâtınin bâtınlerinde renk değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi alelumum safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve alelumum mahvetmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar yüce ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yeme ve bâtıneceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı bâtınecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçhile, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların cihetı keşik yeryüzünde henüz dayanıklı çok bahar bulunmaktadır. Gördüğünüz kadar baharatlar, farklı konstrüksiyonları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca temelı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının anayasa nedeni hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşelendiren ve özel işlem gerektiren sıkışık ve etkili tatlar oldukları bâtınin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş veya zahter kadar baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem nispeten şifalı hem de özellikle yumuşaklarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek sair baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, çabucak okkalı baharın munis oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoklukla ete zevk beslemek kadar yalnızçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce adamakıllı baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çtay bahar Türk mutfağında çok kıymetli bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Rum sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar arasında vaziyet almakta ve zımnında Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları nedeniyle yiyeceklerde vakit kaybetmeden fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kesme pozitifrırlar. Rum mutfağında son radde uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çtay, alelumum bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Gün doğusu ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere mevla olan toz veya pul kadar biber bazlı baharatlar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden bütün yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi bâtınin bezek biberi adı verilen özel bir biber türü gerektiren bu bahar türü, sağlıklı konstrüksiyonsıyla da hane dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi anayasa bahar arasında vaziyet alan hem de Güneydoğu Rum ile özdeşleneşelendiren ve biber özü bâtıneren bir sair bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle vakit kaybetmeden fark edilir. Başkaca kırıcılığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir konstrüksiyonya mevla olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda alelumum yemek ve zeytinyağı ile tüketilen sağlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sağlamak bâtınin Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Rum mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharın belki de en aşina üyesi olan karabiber, hem pare hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir et ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, sıcak iklimlerde yetineşelendiren karabiberlerden konstrüksiyonlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kadar ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları nedeniyle karabiber üretimi bâtınin mükemmeldir. Başkaca yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin anayasa yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı cepheü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar arasında bir gayrı talih olan kekik, geniş bir kullanma alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre iyi miktarda yetişmesi, kekiğin birhayli varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Esenlik nazire konusu olduğunda, birhayli yardımsı olan beniâdem vücut sistemi bâtınin iyidir. Kekik otu kadar temelı çkamer türleri günün ahir yorgunluğu gidermek bâtınin sağlıklı gelebilir. Bir sair bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri olduğu bâtınin Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden her yemekte kullanılabilir. Baharatın bâtınindeki esanslara bağlı olarak farklı akıbetlara sağlıklı gelebilmektedir. Bu açıdan bâtınerik ve hammaddelere bakarak uzmanlardan bindi alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe anayasa direği olan bahar çeşitleri ve aşhane kullanımları, sevap orantıda ve sevap miktarda kullanıldığında her yaştan kullanıcıya sağlıklı gelebilir.
Olağandışı ve çandır baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cihetı keşik karışım konstrüksiyonsına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini hileıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, alelumum birkaç baharın ve bu baharatlara eşlik eden aromatik otların karışımıdır. Bayağı popüler olan bu karışımlar hem kullanışlı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği nedeniyle adından sık sık nazire ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her ahit cihetınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çabukca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak birhayli farklı bahar bâtınerir. Türk köftesine adını veren en anayasa maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kadar yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda zevk bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlıklı bir mahvetmek yersiniz. Bir sair çandır bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Devamşi tadı sayesinde özellikle salatalar bâtınin uygundur. Ancak sumak baharı alelumum salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi suşların katıksız özlerinde antioksidan bâtınerdiğini kaygı ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.